Вести

print


18.06.2024.

У циљу обележавања „Међународног дана помораца“, Лучка управа Драч, у партнерству са Транспортном заједницом, Министарством инфраструктуре и енергетике и Универзитетом „Александер Моисију“ из Драча, организовала је од 13. до 15. јуна низ догађаја који славе допринос помораца у унапређењу сигурности поморске индустрије.Дирекцију за водне путеве представљао је Синиша Ивин заједно са Предрагом Јевремовићем из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Под темом „Заједно повезани: Прослава поморских хероја“, ови догађаји наглашавају значајне доприносе помораца широм света и служе као платформа за разматрање важних аспеката инфраструктуре лука, олакшавања трговине, поморске свести и добробити поморске заједнице.Циљ ове поморске недеље је стварање окружења за сарадњу, размену знања и умрежавање главних актера у поморском сектору. Кроз дискусије, радионице, сајмове студија и запошљавања, као и интерактивне активности, учесници ће истражити иновативне стратегије за унапређење лучке инфраструктуре, олакшавање трговинских процеса и промовисање поморских активности.

13. јуна одржан је панел на коме су учествовали Душан Машановић, председник борда директора луке Бар, Матеј Закошњек директор транспортне заједнице, Проф. Авв. Уго Патрони Грифи председник лучке управе јужног јадрана, Пиро Венгу, директор луке Драч, Доријан Тола, заменик министра одбране. Панел је завршен говором Белинде Балуку, албанске министарке за енергију и инфраструктуру.14. јуна одржан је Десети састанак техничког комитета за водни транспорт на „Александер Моисију” Универзитету у Драчу. Састанак је отворио директор транспортне заједнице Матеј Закошњек који је поздравио све учеснике, захвалио се свима на доласку и учешћу на састанку. Између осталог исказао је значај мултимодалности на повезивању свих земаља региона. Састанка је испред Транспортне заједнице водио Елсон Тана задужен за водни транспорт, унутрашње пловне путеве, поморске послове и лучку инфраструктуру. Господин Тана је представио драфт верзију новог акционог плана који треба да се усвоји обзиром да актуелни план окончава крајем 2024 године.Представник Дирекције за водне путеве Синиша Ивин представио је учесницима тренутни статус пројеката у којима Дирекција учествује и који се односе на побољшање навигацијских услова на пловним путевима Републике Србије.


NazadКључне речи за повезане вести:
транспортна, заједница


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности