Вести

print


30.06.2012.

Међународни дан Дунава (29. јун) обележен у Србији низом манифестација

Међународни дан Дунава (29. јун) обележен је у 29 градова широм Србије, као и у осталих 13 подунавских земаља. “Дунав је крвоток земаља кроз које протиче и обавеза је Србије, као потписнице међународних обавеза, да га заштити. Ја сам се уверио да ваша земља сваке године напредује у заштити ове битне европске реке", рекао је, током прославе одржане на Ади Хуји у Београду, господин Philip Weller, генерални секретар Међународне комисије за заштиту реке Дунав.

Прослава Дана Дунава покренута је пре девет година са циљем подизања свести о неопходности очувања једне од најлепших европских река, као и истицања значаја Дунава за живот и будућност више од 80 милиона људи који живе у његовом сливу. Дан Дунава представља интегрални део сарадње подунавских земаља и прославља се у свих 14 земаља потписница Међународне конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав, са идејом да се подигне свест о значају очувања реке код што већег броја појединаца, као и да се апелује на рационалну употребу водних ресурса.

Иницијатор обележавања Дана Дунава у земљама широм Европе је Међународна комисија за заштиту реке Дунав (International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), сачињена од представника 14 земаља подунавског региона и Еврпске уније. Мисија ове комисије је да промовише и координира одрживо и интегрално управљање водама, укључујући и заштиту, побољшање и рационалну употребу вода у циљу добробити земаља дунавског слива и њихових становника.


NazadКључне речи за повезане вести:
Дан Дунава


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности