print


30.06.2010.

У уторак, 29. јуна 2010. године, у Србији је обележен међународни дан реке Дунав. У оквиру прославе Дана Дунава, на Земунском кеју уметници су насликали Интерактивну Дунавску улицу која је представљала реку Дунав са шест пунктова - места у подунавском сливу: Бездан, Горње Подунавље, Велико ратно острво, Делиблатска пешчара, Ђердап, Ковиљско Петроварадински рит. На сваком од пунктова посетиоци су могли да се упознају са угроженим биљним и животињским врстама и да науче како да их заштите.

Прослава Дана Дунава покренута је пре седам година са циљем подизања свести о неопходности очувања једне од најлепших европских река, као и истицања значаја Дунава за живот и будућност више од 80 милиона људи који живе у његовом сливу. Дан Дунава представља интегрални део сарадње подунавских земаља и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав, са идејом да се подигне свест о значају очувања реке код што већег броја појединаца, као и да се апелује на рационалну употребу водних ресурса.

Иницијатор обележавања Дана Дунава у земљама широм Европе је Међународна комисија за заштиту реке Дунав (International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), сачињена од 14 земаља подунавског региона. Мисија ове комисије је да промовише и координира одрживо и интегрално управљање водама, укључујући и заштиту, побољшање и рационалну употребу вода у циљу добробити земаља дунавског слива и њихових становника. Тадашња Савезна Република Југославија је 30. јануара 2003. године ратификовала Конвенцију о заштити реке Дунав, а пуноправни члан Међународне комисије за заштиту реке Дунав постала је 19. августа 2003. године.


NazadКључне речи за повезане вести:
Међународни дан Дунава


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности