print


10.12.2010.

Представница Дирекције за водне путеве учествовала је у саставу државне делегације Републике Србије на пленарној седници Централне комисије за пловидбу Рајном, која је одржана 08. децембра 2010. године. Разлог учешћа на овој седници је припрема за подношење кандидатуре за добијање статуса посматрача у овој организацији.

Централна комисија за пловидбу Рајном (CCNR) основана је завршним актом Бечког конгреса, одржаног 1815. године, у циљу надзора над спровођењем заједничких правила и остваривања ближе сарадња између рајнских прибрежних држава. Основни задаци “CCNR”–а огледају се у спровођењу одредби Мајнхамске конвенције из 1868. године у циљу подизања нивоа безбедности пловидбе, настојању да у највећој могућој мери кроз доношење усаглашених правила у различитим областима унутрашње пловидбе допринесе унификацији правних система земаља чланица “CCNR”–а, промовише све економске предности унутрашње пловидбе и на тај начин допринесе развоју капацитета флоте и приближавању водног транспорта млађој популацији, разматра жалбе по решењима првостепених инстанци, именује чланове рајнског апелационог трибунала и друго. Седиште “CCNR”–а од 1920. године је у Стразбуру.

Значај и улога “CCNR”-а данас превазилазе сам басен реке Рајне. “CCNR” остварује техничку сарадњу са најзначајним међународним организацијама и институцијама попут Европске уније (нарочито Генералним директоратом за транспорт), Европском конференцијом министара транспорта и Економском комисијом Уједињених нација за Европу (UNECE). У складу са тим, намеће се потреба да Република Србија, која има изузетно важну улогу у унутрашњем водном транспорту на Европском континенту, и који је још једном потврђен значајном улогом која је дата Републици Србији у оквиру Стратегије ЕУ за дунавски регион, оствари одговарајућу сарадњу са овом комисијом.

Данас је таква сарадња могућа кроз стицање статуса државе посматрача при “CCNR”-у. Стицањем наведеног статуса Република Србија ће бити у могућности да непосредно учествује у раду на пленарним седницама “CCNR”-а, као и комитета и њихових радних група, те да утиче на дефинисање одговарајућих међународноправних докумената које припрема и усваја “CCNR”, а које касније Генерални директорат за транспорт ЕУ у највећем броју случајева усваја.


NazadКључне речи за повезане вести:
Пленарна седница, Централна комисија, Рајна


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности